Scorpionul – Kemet-ul zodiacului
Semnele fixe ale zodiacului, printre care se numără și Scorpionul, se regăsesc în mod firesc în mijlocul anotimpurilor. Toamna a debutat odată cu intrarea Soarelui în semnul Balanței, ne-a învăluit cu peisaje de culoarea mierii sau a chihlimbarului, pe alocuri au apărut nuanțe stacojii, rubinii și mirosuri specifice de frunze umede sau arome de fructe coapte. Însă, de abia la intrarea Soarelui în semnul Scorpionului am ajuns în inima, în mijlocul acestui anotimp. Dacă la început ne-am delectat cu nuanțe calde, acum vom traversa ceea ce numim moartea ciclică a naturii.
Planeta guvernatoare este Marte, în calitatea sa de patron nocturn. Din acest motiv, aparent nu vom percepe latura directă, impulsivă, belicoasă specifică planetei, deși Scorpionul este în esența sa un veritabil luptător. Marea diferență ar fi că în domiciliul său nocturn, Marte este un apărător și nu neapărat un agresor.
Scorpionul e reprezentantul modului fix și al fertilului element de apă, o apă statică, mâloasă, întunecată. El ne înfățișează moartea și ne-o prezintă ca pe un proces inevitabil ce va crea condițiile ca viața să renască. Proces incomod, inestetic, putrid dar indubitabil fertil. Nu degeaba egiptenii aveau un respect deosebit pentru scorpioni înțelegând legătura subtilă dintre creaturile ce trăiesc sub pământ, în întuneric și magia, alchimia vieții, morții și regenerării. Tărâmul lor se numea Kemet sau pământul negru – pământul noroios și fertil al deltei Nilului, un mediu propice pentru procesele de descompunere ce favorizau ulterior apariția în forță a vieții. Kemet a devenit khemia la greci și ulterior a constituit baza cuvântului alchimie. Cu sau fără dimensiunea spirituală a renașterii, cuvântul modern chimie păstrează sensul procesului de transmutare și creare al elementelor constitutive ale vieții.

Profunzimile, adâncurile, intimitatea reprezintă pentru Scorpioni locurile de putere, generatoare de resurse și control. Indiferent că vorbim despre planul material, carnal sau despre cel metafizic. Totuși, calitatea rece și umedă a anotimpului său precum și natura statică a apei dintr-un semn fix, din punct de vedere al astrologiei medicale descrie clar condițiile propice de stagnare și acumulare de toxine. Fixitatea semnului, nevoia de conservare și control pot afecta de la un punct încolo în mod negativ potențialul acestui semn. De abia după ce va da piept cu criza, cu fricile și într-un fel sau altul cu fenomenul morții, Scorpionul va ști că totul se transformă și se continuă într-o formă sau alta. Moartea este doar un proces, nu un punct terminus, iar de aici încolo nu mai există limite, poți merge până la capăt, te poți reinventa oricând, oricum și oriunde.
Forța vitală a Scorpionilor este una redutabilă. Rezistența organismului e bine cunoscută, la fel și mecanismele de eliminare către exterior a compușilor toxici precum și puterea sa de regenerare.
Din punct de vedere anatomic/medical, printre segmentele aflate sub patronajul Scorpionului găsim zonele genitale, colonul, rectul, anusul si sfincterul anal, prostata, vezica urinară, uterul, clitorisul, oasele coccis și sacrum, pelvisul, apendicele, nasul, glandele cu rol excretor, inclusiv cele sudoripare. Tot acestui semn îi sunt atribuite impulsul sexual, sistemul reproducător per ansamblu, procesele de catabolism și anabolism, tiroida.
Urmează partea mai puțin plăcută, căci nimănui nu-i place boala și în general cam toți se feresc să vorbească despre aceasta. Dar, în opinia mea, marele dar al astrologiei medicale este cunoașterea constituției noastre din punct de vedere astrologic, a energeticii personale dată de preponderența și echilibrul elementelor din harta noastră și, poate cel mai util, a posibilității de a preveni o multitudine de probleme medicale sau complicații ale unor afecțiuni tocmai printr-un stil de viață sănătos și echilibrat, în perfectă concordanță cu materialul clientului, adică a propriei configurații.
Cunoscând aceste detalii astrologice personale, cunoscând corespondențele în lumea plantelor medicinale, putem regla ușor, într-un mod cât de poate de natural, cu ajutorul remediilor simple și foarte la îndemână dezechilibrele sau folosirea deficitară a potențialului nostru.
Predispozițiile patologice ale acestui semn sunt reprezentate la nivelul aparatului reproducător – boli cu transmitere sexuală, disfuncții sexuale, menstre neregulate, fibromatoza uterină, endometrioza, chisturi ovariene; boli inflamatorii sau proliferative ale vezicii urinare, afecțiuni ale prostatei, hemoroizi, fistule, boli inflamatorii precum recto-colitele, exces de mucus, transpirații abundente; toate bolile provocate de înțepături, pișcături sau mușcături, otrăviri și intoxicații; boli parazitare și fungice; obstrucții nazale, rino-sinuzite, hemoragii nazale.
Remediile din plante, specifice pentru manifestarea deficitară sau dezechilibrată a energiei Scorpionului vizează procesele de detoxifiere, care favorizează eliminarea compușilor toxici sau a paraziților, aducerea de căldură în corp astfel încât să fie pusă în mișcare energia, circulația sanguină și capacitatea de luptă a organismului și bineînțeles regenerarea.
Toxicitatea cu care se încarcă Scorpionul poate fi una propriu-zisă, legată de condițiile de mediu dar și una metaforică de natură emoțională sau chiar a unui mediu social în care se învârte.
Fiind un semn de toamnă, asociat temperamentului melancolic și umorii sau sângele negru (black choler), Scorpionul trebuie să cultive un stil de viață care să includă diverse metode de detoxifiere și purificare. Aceste metode de eliminare a excesului de toxine acumulate în corp, la nivel limfatic, sanguin, renal, digestiv, etc. ar trebui făcute periodic și sunt utile mai ales în prevenția bolilor cronice dar și pentru eliberarea unor energii stagnante.
Scorpionul poate manifesta anumite dezechilibre cu punct de plecare în rigiditate, posesivitate, dorința excesiva de control, secretomania, neîncrederea, ranchiuna, tendințele extremiste, furia reprimată. Toate acestea acționează ca un mediu toxic care când atinge o masă critică, va reverbera până în planul corpului fizic sub diverse patologii specifice.
De asemenea, Scorpionii sunt frecvent atrași de ocupații cu un anume grad de risc de contaminare – biologică, chimică sau de altă natură. Marie Curie sau Regina Maria sunt doar doua exemple grăitoare.
Procesele de detoxifiere ar trebui să includă atât corpul fizic cât și planul emoțional.
Mediile care favorizează echilibrarea sunt cele ce presupun focusarea energiei acumulate către demersuri creative, către procese complexe de vindecare, direcționarea atenției către activități de cercetare sau investigație sau către experiențe în zona magică/ mistică.
Grație puterii lor de concentrare și focusului susținut pe un anume subiect de interes, terapiile precum hipnoza, autosugestia, tehnicile de vizualizare pot fi de un real ajutor.

Plante reprezentative cu aceste calități sunt:
Urzica (Urtica dioica) despre care am scris și aici – https://mysticfusion.ro/2020/03/22/urzica-alimentul-si-medicamentul-cu-semnatura-martiana/
Usturoiul (Allium sativum), Busuioc (Ocinum spp), Crizantema (Chrysanthemum spp), Pelin (Artemisia absinthium) , Ardei Cayenne (Capsicum annum), Rozmarin (Rosmarinus oficinalis), Ginseng (Panax ginseng).
Încă din antichitate, Usturoiul s-a dovedit a fi un aliat de nădejde, atât aliment cât și medicament, servind ca plantă de bază în întreaga Europă și Asie, considerat ca un adevărat panaceu. A fost alături de noi de mii de ani, intercalat cu note de misticism, omniprezent în leacuri tradiționale și în rețete culinare. Este și astăzi asociat cu protecția și înlăturarea răului, în perfectă concordanță cu natura marțiană nocturnă a Scorpionului – un veritabil luptător – apărător, din umbră. La noi în țară încă se atârnă pe la uși și ferestre pentru a ne feri de spirite, demoni, strigoi și alte entități malefice, se poartă prin buzunare sau se pune sub perne.
Forma bulbului și frunzele sale erecte sunt foarte asemănătoare cu însuși simbolul patronului său planetar, Marte. De asemenea, usturoiul e o plantă iubitoare de căldura, crește bine pe soluri uscate și sub razele directe ale soarelui. În tradiția anglo-saxonă, usturoiul poartă ți numele de planta suliță, din nou în perfectă corespondență cu natura marțiană.

„The herbs which are attributed to Mars are such as come near to redness, whose leaves are pointed and sharp, whose taste is caustic and burning, love to grow in dry places.”
W. Lilly – Christian Astrology
Principalele sale acțiuni, dovedite și prin studii clinice, susțin energia Scorpionului și completează perfect necesitățile acestuia.
– este un puternic susținător al sistemului imun – antibiotic natural, eficient în infecții digestive dar și respiratorii; distruge bacteriile, fungii și virusurile și în același timp întărește bariera naturală a organismului
– are un puternic rol antiparazitar și detoxifiant al organismului
– ajută la fluidifierea sângelui și îmbunătățește oxigenarea acestuia
– are un cunoscut rol hipolipemiant și hipotensor, ajutând la scăderea nivelurilor de colesterol respectiv a tensiunii arteriale
– este considerat un afrodisiac
Cercetările științifice continuă să exploreze potența medicinală a usturoiului, confirmând practic înțelepciunea pe care strămoșii noștri au transmis-o de mii de ani.
O altă plantă, de data aceasta sub semnătura lunară – Pelinul (Artemisia absinthium) poate fi folosită ca remediu pentru anumite dezechilibre din domeniul Scorpionului și anume cele parazitare.
Pelinul este o plantă puternică, cu rol de curățare, căreia trebuie să-i acordăm respectul cuvenit și care trebuie folosită cu precauție. Este extrem de amară și are o capacitate deosebită de a elimina viermii și paraziții din organism. Dacă ne folosim de energia Lunii pline și de tranzitul ei prin semnul Scorpionului, cu atât mai potentă este.
Pelinul este foarte util și în toxicitatea și inflamația intestinală produsă de deficiența focului digestiv. De asemenea combate febra persistentă, purifică sângele și ajută la eliminarea diverselor tipuri de intoxicație, de exemplu cu plumb. Ajută în sfera ginecologică în caz de infertilitate, amenoree sau retenției placentare.

Dat fiind că toți avem pe undeva Scorpionul în harta natală, cu un marcaj mai mult sau mai puțin accentuat, merită să-i acordăm atenție cu atât mai mult cu cât este conectat, nu numai la poziția Soarelui sau a Ascendentului, ci și la alte planete personale, case astrologice cu implicații directe în sectorul sănătății, puncte virtuale importante sau asteroizi.
Cei ce sunt curioși de aceste aspecte importante și utile de cunoscut pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos mă pot găsi aici pentru o consultație astrologică cu focus pe aceste subiecte.