Iată că am ajuns în sezonul Vărsătorului, semnul zodiacal din mijlocul iernii. Nu degeaba la noi în popor ianuarie se numește Gerar. Tot mijlocul iernii, dar în alte culturi, este și Imbolc-ul, sărbătoare ce are loc de obicei în a cincisprezecea zi a acestui semn (anul acesta între 1 și 3 februarie).

Acestă perioadă marchează cel mai rece interval de peste an din punct de vedere energetic în emisfera nordică. Ne referim aici la o răceală energetică invizibilă, nu la temperatura afișată de termometru, deși sincer vă spun că pe la noi, în acestă perioadă, au loc cele mai geroase nopți. Recordul a fost de 20 de grade sub zero…Soarele, generatorul nostru de lumină, căldură și energie, dar și guvernator al motorașului numit inimă experimentează acum „detrimentul” său în Vărsător, fiind opus domiciliului său estival, însorit, din Leu.

Pe măsură ce viața își încetinește ritmul datorită frigului, pare firesc ca problemele de sănătate tipice întregului sezon al Vărsătorului să fie legate de răceală! Există o probabilitate mai mare de a experimenta o imunitate scăzută, răceli, gripe, dureri articulare, tensiune arterială scăzută, semne de insuficiență venoasă, contracturi musculare, episoade de apatie sau depresie, libido scăzut, probleme de memorie și circulație deficitară.

În diferite sisteme ale medicinei orientale, aceasta este perioada de yin profund, asociată cu elementul Apă iar în termeni ayurvedici, corespunde energiei Kapha. Este o perioadă care trebuie hrănită prin momente de liniște, meditație și observarea viselor, fiind o fază de odihnă profundă. Elementul Apă, specific iernii este asociat cu emoțiile defensive precum frica iar prezența frigului poate face rinichii și vezica urinară mai vulnerabile.

Așadar ce putem face ca să ne încălzim la propriu corpul și să-l facem să funcționeze mai bine? De asemenea, cum putem să ne înseninăm mințile și mai ales sufletul în acest interval?

Vă propun o abordare holistică, ce acoperă diverse aspecte ale vieții cotidiene de la alimentație, rutine sănătoase, folosirea plantelor aliat, etc.

Sfaturi pentru un stil de viață echilibrat

Somnul și trezirea: încearcă să te culci mai devreme și trezește-te mai târziu pentru a te sincroniza cu ritmul naturii. Înainte de a te ridica din pat, întinde-ți corpul și fă apoi câteva mișcări de stretching pentru a recăpăta flexibiliatea și elasticitatea.

Îmbracă-te în straturi: Poartă haine călduroase, de preferință din materiale naturale și nu te feri de mersul pe jos sau de plimbări în lumina naturală, chiar și în zilele întunecate. Protejează zonele sensibile de curenții reci de aer, cum ar fi regiunea rinichilor și partea din spate a gâtului. Căciulile, pălăriile și fularele protejează pieptul, capul, gâtul și urechile, adică zonele cele mai expuse la pierderea căldurii corporale.

Îmbrățișează lumina: Pe cât posibil în interior, stai lângă o fereastră pentru a beneficia de lumina naturală. Alege să porți culori calde, cum ar fi roșu, arămiu, portocaliu și negru, care pot contribui psihologic la o senzație de căldură.

Protejează-ți picioarele: Folosește șosete sau dresuri de lână, alege papuci cu blană naturală, încălțăminte căptușită cu materiale naturale, eventual cu branțuri din lână, ce se pot achiziționa separat din magazinele de specialitate. Pentru cei cu picioare veșnic reci, cu circulație periferică deficitară pot fi de ajutor masajele cu creme ce conțin extract de ardei iute, ce intensifică fluxul sanguin și aduc senzația de căldură.

Cromoterapia cu culori calde: Atunci când ești în aer liber pe vreme rece, încearcă să vizualizezi cum inspiri lumină roșie și portocalie. Privește un foc sau o flacără. Această practică simplă poate induce o senzație de căldură. De asemeni, dacă ai ocazia privește chiar și căteva minute cerul roșietic de la răsărit sau apus.

Alimente care încălzesc corpul

Evită alimentele reci: Redu consumul de alimente reci precum pepenii, castraveții și apa cu gheață în timpul iernii. Lasă mâncărurile păstrate la frigider să ajungă la temperatura camerei înainte de a le consuma.

Legume de culoare portocalie: Include în dieta ta legume care încălzesc, cum ar fi dovleacul, cartofii dulci, dovleceii de iarnă și morcovii.

Legume rădăcinoase: Ceapa, țelina, morcovii, păstârnacul, ridichile, napii și topinamburul creează o senzație de stabilitate și confort.

Verdețuri: Adaugă în alimentație verdețuri cu efect de încălzire, precum rucola, kale, frunzele de muștar și cresonul.

Fructe roșii: Bucură-te de merișoare, grapefruit roz și rodii pentru proprietățile lor .

Nuci și semințe: Consumă diverde tipuri de nuci, unturi din nuci și semințe pentru aportul lor de proteine și grăsimi sănătoase în special pentru piele care tinde să se usuce în sezonul rece.

Alge marine: Bogăția de săruri minerale din alge, cum ar fi kelp sau nori, ajută semnificativ la prevenirea carențelor specifice iernii.

Sugestii pentru condimente: Presară semințe de susan negru și armurariu pe mâncăruri pentru un efect nutritiv și încălzitor. Folosește cu generozitate ierburi aromatice precum oregano și usturoiul.

Plante și condimente termogene

Plantele și condimentele termogene îmbunătățesc circulația sângelui, încălzesc corpul și au proprietăți antimicrobiene. Iată câteva exemple utile:

Piper negru: Stimulează circulația, încălzește corpul și are proprietăți antiseptice.

Cardamom: Întărește oasele și tendoanele, acționează ca expectorant și a fost folosit încă din antichitate în poțiuni de dragoste; astăzi este considerat un afrodisiac.

Ardei Cayenne: Sporește circulația și ajută la ameliorarea frisoanelor, tusei și congestiei.

Scorțișoară: Încălzește corpul, îmbunătățește circulația și poate intensifica libidoul.

Cuișoare: Stimulează circulația, dezinfectează și oferă o senzație de căldură.

Usturoi: Favorizează circulația și acționează ca vasodilatator.

Ghimbir: Sporește circulația, reduce inflamațiile și calmează durerile articulare.

Curry: O combinație de chimen, coriandru, turmeric, ghimbir, piper și semințe de muștar pentru un amestec cu efect de încâlzire.

Hrean: Încălzește corpul, sprijină digestia și plămânii, dreaznă limfa și acționează ca un puternic decongestionant.

Ceaiuri de plante: Savurează ceaiuri precum cele de scorțișoară, ghimbir, păducel, măceșe, sunătoare, turmeric sau Chai pentru a combate senzația de frig și apatia specifice sezonului rece.

Activități fizice

  • Practică yoga, t’ai chi, chi gong și exerciții de respirație profundă.
  • Fă periodic exerciții de întindere pentru a preveni rigiditatea articulațiilor.
  • Bucură-te de mișcare regulată, alege să mergi pe jos cu pași repezi, dansează cât poți de des pentru a-ți încălzi corpul în interior.
  • Relaxează-te cu băi calde, saune și vizite la centre cu apăi termală.
  • Masaj: Folosește ulei de măsline, susan sau cocos nerafinat, parfumat cu uleiuri esențiale încălzitoare precum rozmarin sau ghimbir.

Practici creative și sociale

Utile în alungarea depresiei, apatiei pot fi activitățile ce presupun exprimarea creativității (prin dans, cântec, diverse hobby-uri de handmade și artizanat).
Cultivarea relațiilor interumane ce ne aduc alinare și confort emoțional precum întâlniri mai dese cu prieteni și persoane dragi din familie ajută în egală măsură la traversarea mai ușoară a sezonului rece, deficitar în lumină.

Avem așasar la dispoziție o multitudine de resurse pentru a trece cu mai mare ușurință peste această perioadă rece și întunecată din an. Aparent sunt lucruri insignifiante, dar dacă admitem că venim și suntem lumină, că suntem interconectați la ritmurile naturii și implicit ale luminii, toate cele de mai sus nu fac decât să ne ajute să ne păstrăm în interiorul nostru energia solară la un nivel optim.

Please follow and like us: