Oximelul este un tip de remediu folosit din timpuri străvechi. Are la bază oțet și miere și presupune extragerea maximului de beneficii din plantele medicinale folosite. În mod special a vitaminelor și a mineralelor.

Acest tip de extracție, cu miere și oțet se pretează plantelor care sunt sensibile la tratament termic, cum sunt măceșele, acestea pierzându-și din proprietățile medicinale dacă sunt supuse încălzirii puternice sau fierberii. În plus, în cazul măceșelor, în timpul procesului de uscare, cantitatea de vitamină C scade semnificativ.

Cum tocmai am intrat cu dreptul în sezonul rece, un astfel de preparat pe bază de măceșe este un remediu simplu și eficace pentru a combate cât și a reduce simptomele bolilor din sfera respiratorie și de a ne menține sănătos organismul pe ansamblu.

Toamna târziu este momentul optim pentru a culege măceșele. Ideal chiar ar fi ca să prindă câteva brume înainte de a fi culese, acestea având ca efect îmbunătățirea savorii și creșterii cantității de vitamina C din compoziție. Culoarea acestora trebuie să fie de un roșu aprins iar consistența tare.

Beneficiile măceșului pentru sănătate ar fi urmatoarele:

  • au un conținut foarte mare de vitamina C, naturală, nu sintetică și contribuie la susținerea unui sistem imunitar robust – este un fapt demonstrat că măceșele conțin de douăzeci de ori mai multă vitamină C decât o cantitate similară de citrice și mult mai mult decât necesarul nostru zilnic. Dar, nu este niciun pericol de supradoză deoarece vitamina C nu se stochează în organism, acesta absorbind atât cât îi este necesar.
  • ajută la susținerea sănătății articulațiilor, existând dovezi științifice că măceșele ajută la reducerea durerilor articulare și la diminuarea rigidității acestora.
  • conțin o cantitate importantă de antioxidanți, compuși cu funcții multiple în susținerea sănătății generale a organismului dar și a sănătății și elasticității pielii în mod special.
  • susțin funcțiile sistemului digestiv – măceșele sunt bogate în pectină, o polizaharidă naturală (zahăr complex) care acționează ca un prebiotic – o fibră nedigerabilă care este folosită în intestin pentru a crește populațiile de bacterii sănătoase, pentru a ajuta digestia și pentru a îmbunătăți absorbția de vitamine valoroase.
  • ajută la pierderea depunerilor de grăsime – tilirozidul, un ingredient activ din măceșe, este responsabil pentru proprietățile de reducere a grăsimilor. Acest compus accelerează metabolismul grăsimilor și îmbunătățește utilizarea de către organism a glucozei, care împiedică acumularea grăsimilor în țesut și declanșează arderea grăsimilor. În plus, tilirozidul posedă și proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antibacteriene.

Deși se găsesc destul de ușor toamna prin piețe, este important ca măceșele să provină dintr-un mediu curat, nepoluat, în niciun caz de pe margine drumurilor circulate de automobile. Eu de exemplu, am preferat să las să crească un măceș printre rândurile de viță de vie astfel incât să pot folosi în siguranță atât florile, prentru preparate cosmetice, cât și fructele.

Pentru a prepara oximelul avem de nevoie de un borcan, fructe de măceșe, oțet de mere nefiltrat și miere de albine, de preferat de la apicultorii din zona în care locuiți.

Fructele se spală de praf sau alte impurități, se pun în borcan, aproximativ 3/4 din capacitatea sa și se acoperă cu oțetul de mere. Se agită pentru omogenizare și apoi acoperă gura borcanului cu hârtie cerată, pentru a feri capacul de acțiunea corozivă a oțetului. Apoi se înfiletează capacul.

Se etichetează borcanul cu data preparării și se depozitează într-un loc întunecat și răcoros timp de 4-6 săptămâni. Apoi se filtrează lichidul infuzat și se adaugă miere, jumătate din cantitatea inițială de oțet de mere. Se agită pentru omogenizare.

Oximelul rezultat se păstrează la frigider și are un termen de valabilitate de aproximativ 5-6 luni.

Se recomandă a se consuma o linguriță de preparat, fie într-un pahar cu apă plată sau minerală carbogazoasă, fie în ceai sau chiar adăugată la o salată.

Eu am preferat de acestă dată să adaug și puțin ghimbir pentru a combina energiile unei planete venusiene cu ale unei mațiene și bineînțeles beneficiile pentru sănătate ale celor două plante.

Încercați și voi! Este natural, ușor de făcut și are, precum ați văzut, o multitudine de beneficii!

Please follow and like us: