Iarna s-a instalat pe meleagurile noastre și odată cu ea și aerul rece. Acest anotimp clar nu este cel mai bun prieten al pielii! Iar cel mai mult suferă cei cu pielea uscată, sensibilă. Cei ca mine…Vestea bună este că există remedii, iar eu le-am căutat pe acelea care sunt cel mai aproape de natural dar și eficiente. Încă de la bun început, de când mi-am propus să mă documentez și să îmi prepar singură produsele de îngrijire a pielii, acestea au fost prioritățile mele . Și uite așa am ajuns să folosesc un produs precum este loțiunea solidă.

Ce este loțiune solidă?

Pentru cei cu care nu au mai avut de-a face cu așa ceva, loțiunea solidă este un preparat dedicat rutinei de îngrijire personală, utilizat pentru hidratarea pielii. Așa cum îi zice și numele, este sub formă solidă, se poate folosi pe tot corpul, îndeosebi pe mâinile spălate frecvent sau expuse la frig și vânt sau pe zonele cu piele cu tendință accentuată de uscare precum coatele și călcâiele.

Loțiunea solidă are în compoziție ingrediente naturale (unturi precum untul de mango, unt de cacao, unt de shea, ceară de albine, uleiuri precum cel de jojoba, cânepă, avocado, migdale dulci, uleiuri esențiale) care rămân solide la temperatura camerei, dar se topesc puțin în contact cu căldura corpului nostru, fiind astfel ușor de aplicat pe zonele dorite, prin mișcări simple de masaj.

Zilele acestea am pregătit seturi de cadouri pentru sărbători și am ales să pun în acestea și câte o loțiune solidă. Formula aleasă are printre ingredientele principale ceara de albine de la producători locali, unt de mango, ulei de cătină, ulei de jojoba. Intră rapid în piele și o catifelează, nu lasă senzația de gras. Iar ca miros, am ales o combinație suavă de uleiuri esențiale de mandarină, ylang-ylang și patchouli și un pic de parfumant cosmetic de flori de tei.

Majoritatea dermatologilor și experților în îngrijirea pielii recomandă utilizarea unui produs hidratant (cum ar fi loțiunea) imediat după duș sau baie pentru a bloca apa rămasă pe corp și a o folosi pentru a hidrata pielea pe tot parcursul zilei. De asemenea, se recomandă folosirea unui produs de fiecare dată când pielea se simte uscată, crăpată sau iritată.

De ce este o loțiune solidă mai bună decât forma sa lichidă?

Este un produs fără conservanți. Loțiunea lichidă este de obicei alcătuită din aproximativ 50-70% apă. În timp ce adaosul de apă într-o loțiune are scopul de a hidrata pielea, excesul de apă poate duce la o loțiune mai subțire și mai diluată, cu mai puține beneficii pentru piele. Adăugarea de apă la produsele de îngrijire a pielii necesită, de asemenea, adăugarea de conservanți pentru a preveni creșterea mucegaiurilor și a bacteriilor. Acest lucru este valabil chiar și pentru loțiunile naturale de calitate.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale loțiunilor solide este că sunt compuse în întregime din uleiuri și unturi vegetale, nu conțin apă și nu necesită conservant. Deci, pot fi o alegere potrivită pentru o piele sănătoasă deoarece nu conțin substanțe chimice potențial periculoase care se găsesc în produsele clasice de loțiune lichidă, cum ar fi ftalați, parabeni, formaldehidă, acid para-aminobenzoic (PABA), etanolamine și petrol.

Alt avantaj – prezența cerii de albine. Unul dintre ingredientele cheie din loțiunile solide este ceara de albine. Aceasta a fost folosită de mai bine de două mii de ani în folosul oamenilor atât în alimentație cât și pentru îngrijirea personală, datorită numeroaselor sale proprietăți. Când este folosită în produsele de îngrijire personală, ceara de albine excelează la capitolele privind hidratarea și calmarea pielii, fără a înfunda porii, prin crearea unei bariere de lungă durată pentru că protejează pielea de poluanții mediului și de vremea nefavorabilă. Ceara de albine este hidrofobă, adică respinge apa, așa că etanșează de fapt umiditatea în interiorul pielii. De aceea, ideal ar fi ca loțiunea să fie aplicată după duș/baie când pielea este încă umedă, iar stratul de ceară va reține umezeala, lăsând-o să hidrateze pielea. Calitățile impermeabile înseamnă, de asemenea, că loțiunea nu se va spăla. O singură aplicare va rezista mai multor spălări pe mâini sau intrări în apă și-și va păstra efectul câteva ore.

Încă un avantaj demn de menționat în cazul unei loțiuni solide este că ambalajul este redus la minim, fiind o soluție compactă, excelentă pentru persoanele care călătoresc frecvent. Ocupă puțin spațiu și pot încăpea cu ușurință într-o poșetă, o geantă de sport, un sertar de birou sau o trusă de toaletă. Loțiunea solidă de cele mai multe ori poate fi ambalată într-un recipient reutilizabil, și deși eu personal nu sunt obsedată de impactul negativ al poluării cu materiale plastice, sunt atentă la aceste aspecte și îmi dau interesul să contribui cum pot mai bine la reducerea aportului personal. Inclusiv la alte produse cosmetice pe care le prepar optez pentru recipinte din materiale reutilizabile precum sticla. Chiar mă bucur că o parte din prietenele mele și-au făcut un obicei din a revini cu aceleași borcănele pentru un nou set de creme!

Așadar pentru mine, loțiunea solidă este unul dintre produsele mele preferate în sezonul rece dar nu numai și cu siguranță va fi nelipsit și din geantă sau mașină. Rezistă de obicei fără probleme mai bine de un an de zile la temperatura camerei, exceptând zilele caniculare când e recomandat să fie ținută mai la răcoare.

Dacă nu ai încercat pănă acum așa ceva, chiar îți recomand! Mă poți contacta aici Contact pentru detalii suplimentare.

Please follow and like us: