Love is much like a wild rose, beautiful and calm, but willing to draw blood în its defense – Mark Overby

Anul acesta trandafirii mei au avut un sezon de-a dreptul spectaculos. Toate, dar absolut toate dintre cele patru soiuri de trandafiri parfumați din grădina mea au înflorit abundent în perioada lunii iunie și m-am trezit cu sute de flori zilnic pe care voiam să le procesez cumva. Sunt prea prețioși trandafirii ca să nu-i incluzi în diverse preparate, culinare sau terapeutice!

Așadar, am fost la foc continuu la propriu și la figurat, cu alambicul pentru distilare, oale de sirop, cratițe cu dulceață, cutii de carton cu petale la uscat, sticle cu tinctură, ulei la infuzat, oțet.

Am zis că încerc și mierea infuzată cu petale de trandafir, cu miere bună de la vecini. Aici, unde locuiesc eu este încă o zonă curată, unde an de an vin crescătorii de albine și se răspândesc pe văi cât timp salcâmii sunt în floare.

Rosa Damascena

Trandafirul este o plantă aflată sub planetei Venus iar vara mai ales, îi poți folosi pe deplin beneficiile aduse de calitățile sale venusiene și anume proprietățile de răcorire, umectante, antiroșeață.

Trandafirul oblojește atât suferințele fizice dar și pe cele sufletești. Se zice că inima și chakra asociată acesteia, Anahata ar fi zona sa țintă. Parfumul său induce o stare de liniște și pace interioară, calmează agitația, alină, te ajută să te vindeci.

Mierea și trandafirii au o mulțime de beneficii medicinale cunoscute foarte bine de mult, mult timp. Combinate oare ce ar putea să iasă decât o licoare bogată în antioxidanți precum acizii fenolici, flavonoide, vitamine și minerale. Consumată frecvent ajută la:

  • detoxifierea organismului
  • reducerea anxietății, letargiei și a stărilor de tristețe sau oboseală
  • ameliorarea ulcerelor bucale, tusei și durerilor de gât dar și la fortifierea gingiilor,
  • creșterea sintezei de colagen atât de necesară pentru menținerea elasticității și catifelării pielii, fenomen ce se diminuează semnificativ după vârsta de 25 de ani
  • ameliorarea unor tulburări digestive precum balonarea, constipația, crampele, datorită taninurilor ce susțin funcția hepatică, conținutului de prebiotice și acțiunea antiinflamatoare
  • fortifierea sistemului imunitar

Rose de Rescht

Pentru a prepara această infuzie eu am folosit petale proaspete dar se pot folosi și cele uscate, eventual cu prelungirea perioadei de infuzare la 4-5 săptămâni. Se umple pe trei sferturi cu petale și se toarnă mierea peste ele. Se amestecă bine cu o lingură de lemn pentru a lăsa bulele de aer să iasă afară, se pune capacul. Se recomandă ca pe parcurs să se mai amestece din când în când conținutul borcanului. Dacă mierea este zaharisită, se încălzește în prealabil la bain marie pe foc mic până devine din nou lichidă. Când este gata, se trecoară, iar mierea se păstrează la rece.

O poți folosi ca atare, câte o linguriță dimineața dar și pentru a îndulci o limonadă sau un ceai, pe o felie de pâine cu unt, adăugată în budincă sau porridge, ca decor pe un desert, ca dressing la salată, în compoziția unor măști cosmetice, etc.

Dacă vrei și tu să încerci această superparfumată miere și ai nevoie de petale de trandafir uscate, scrie-mi aici.

    Please follow and like us: