Cu ocazia intrării în noul an astrologic, deschid această serie dedicată conexiunilor dintre semnele zodiacale, plantele medicinale și astrologia medicală. Acest prim articol este despre cel dintâi la startul roții zodiacului – Berbecul.

Momentul echinocțiului de primăvară și intrarea Soarelui în semnul Berbecului au avut loc de curând iar forța vitală specifică primăverii este în perfectă concordanță cu energia Berbecului. Este uimitoare puterea de renaștere a naturii după fiecare iarnă. Încă sunt uimită când îmi privesc florile din grădină cum își împing cu forța asemănătoare coarnelor berbecului vârfurile fragile chiar și prin pământul înghețat bocnă! Această energetică aparte o regăsim atât la nativii aparținând acestui semn cât și la cei cu Ascendentul în Berbec.

Semn marțian, aparținând elementului Foc și modului Cardinal, Berbecul este înainte de toate un luptător. Tot în Berbec, Soarele se consideră a fi într-o demnitate, de exaltare, ceea ce-i conferă acestuia putere suplimentară de manifestare. Dornic de a fi mereu primul, cel ce începe, pionierul, cel ce experimentează și riscă, poate fi în forma dezechilibrată privit ca ființă egoistă, mânată doar de propriile ambiții, dar tot el, este și agentul motivațional perfect, tipul care-ti insuflă curaj, încredere chiar prin puterea exemplului personal.

Când simți că viața trece pe lângă tine și nu ai curaj să te arunci în vâltoarea ei, când aștepți acel mâine mai potrivit în locul lui acum, ia-ți de exemplu un Berbec. Căci Berbecul ne ajută mai mult ca oricine să demarăm acțiuni, să avem inițiativă, să generăm schimbare.

Berbecii au o vitalitate peste medie, și dacă se feresc de accidente sau conflicte cu implicații fizice, de care altfel sunt destul de atrași (deh, semn marțian), pot fi chiar peste medie de longevivi. Au în general un sistem imunitar bun, care-i ajută să treacă cu bine peste episoadele de boală.

Din punct de vedere anatomic, printre segmentele aflate sub marcajul Berbecului regăsim – zona capului, fața și în mod special fruntea, țesuturile moi ale nasului, gura, ochii, inclusiv nervul optic, creierul, inclusiv cu vasele acestuia de sânge, centrii motori, lobii frontal și parietali, sistemul cerebro-spinal, sistemul muscular, dinții (împreună cu semnul Taurului și general sub patronajul saturnian), cu precădere maxilarul superior, globulele roșii ale sângelui.

Urmează partea mai puțin plăcută, căci nimănui nu-i place boala și în general cam toți se feresc să vorbească despre aceasta. Dar, în opinia mea, marele dar al astrologiei medicale este cunoașterea constituției noastre din punct de vedere astrologic, a energeticii personale dată de preponderența și echilibrul elementelor din harta noastră și, poate cel mai util, a posibilității de a preveni o multitudine de probleme medicale sau complicații ale unor afecțiuni tocmai printr-un stil de viață sănătos și echilibrat, în perfectă concordanță cu materialul clientului, adică a propriei configurații.

Cunoscând aceste detalii astrologice personale, cunoscând corespondențele în lumea plantelor medicinale, putem regla într-un mod cât de poate de natural, cu ajutorul remediilor simple și foarte la îndemână dezechilibrele sau folosirea neeficientă a potențialului nostru.

Așadar, dezechilibrele și predispozițiile patologice ale acestui semn au frecvent drept cauză un anume tip de exces. Sindroame febrile, migrene, dureri de cap, tulburări de vedere, tensiune intracraniană. În cazul surplusului de foc putem întâlni inflamațiile, uscăciunea și căldura excesivă. De asemenea, spasme sau rupturi musculare, anevrisme, mai ales craniene, congestii cerebrale, probleme cu memoria, encefalite, epilepsie, dezechilibre mentale.

Descărcările emoționale și accesele de furie frecvente se pot recunoaște ușor prin congestia feței, urechilor, erupții, epistaxis și acnee agresivă.

Calviția, mai ales în zona frunții este frecventă, uneori cu exces de pilozitate în alte zone corporale.

Furia, hiperactivitatea și dezechilibrele adrenergice pot perturba inclusiv funcția renală astfel încât episoadele de tensiune arterială, accidentele vasculare, hemoragiile, insomnia sunt destul de des intâlnite la cei cu marcaj de Berbec.

Ca remedii eficiente pentru dezechilibre și/sau manifestare deficitară a Berbecului se poate menționa din registrul botanic tot ceea ce răcorește sistemul. Aici sunt incluse plantele cu aceste proprietăți, sub formă de ceaiuri sau băi, de exemplu. Dacă există exces de foc cu apariția deshidratării, uscăciunii, se pot administra plante care ajută la rehidratarea tisulară, ce au rol umectant. De asemenea, frecvent ajută remediile din grupul nervinelor, cu rol relaxant, dar și adaptogenii. Repausul, ascultarea activă și dezvoltatea abilităților de comunicare sunt frecvent oportune.

Activitățile potrivite pentru manifestarea fluxului de energie marțiană sunt competițiile sportive, tehnici de luptă și de apărare, exerciții de tip cardio.

Darurile Berbecului pentru ceilalți sunt energia debordantă, vitalitatea, curajul, prospețimea, inițiativa, spontaneitatea, energia noilor începuturi.

Ritualurile asociate cu acest semn sunt legate de elementul foc și folosirea acestuia în cadrul ceremoniilor (de la aprinderea unei lumânări și până la apriderea unui rug, foc de tabără, etc), ritualuri care promovează acțiuni și proiecte noi, ceremonii și inițieri pentru tineri și adolescenți.

Plantele protectoare pentru Berbec sunt acelea în care se regăsesc caracteristicile acestui semn și majoritatea au rol revigorant și de aducere a căldurii în corp. Printre acestea regăsim Ghimbirul, Urzica – mai în detaliu în acest articol anterior https://mysticfusion.ro/2020/03/22/urzica-alimentul-si-medicamentul-cu-semnatura-martiana/, Pelinul, Usturoiul, Echinaceea.

Urzica – Urtica Dioica

În general plantele specifice Berbecului pot fi folosite pentru a ameliora simptome legate de acțiunea nefastă a planetei Saturn și de răcirea tisulară.

Există și plante care pot ajuta la corectarea dezechilibrelor și la reducerea unui deficit. Aici găsim ca aliați ai Berbecului Coada șoricelului, Verbina, Păducelul, Eucaliptul, Hameiul.

Pe principiul polarităților, pentru dezechilibre marțiene, se recomandă un remediu din gama venusiană iar un bun exemplu este minunată Coadă a șoricelului. Achillea millefolium – sau planta războinicului Ahile. Aceasta este un bun remediu pentru roșeață sau inflamație, febre recurente, puls rapid, un aliat de nădejde pentru a tempera atât capetele înfierbântate, cât și celor ce și-au pierdut focul interior și care acumulează toxine în sânge și la nivel hepatic. De asemenea, Coada șoricelului este bine-cunoscută pentru acțiunea sa astringentă, antihemoragică, inclusiv la nivel nazal, de curățare sangvină și de remediere a stagnărilor de sânge, de eliberare a excesului de căldură din organism prin transpirație și efect depurativ.

Coada Soricelului – Achillea millefolium

Dat fiind că toți avem pe undeva Berbecul în harta natală, cu un marcaj mai mult sau mai puțin accentuat, merită să-i acordăm atenție cu atât mai mult cu cât este conectat, nu numai la poziția Soarelui sau a Ascendentului, ci și la alte planete personale, case astrologice cu implicații directe în sectorul sănătății, puncte virtuale importante sau asteroizi.

Cei ce sunt curioși de aceste aspecte importante și utile de cunoscut pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos mă pot găsi aici pentru o consultație astrologică cu focus pe aceste subiecte.

    Please follow and like us: