Urtica dioica, Fam. Urticaceae

Am ales Urzica pentru a scrie primul articol de astro-botanică. Este una dintre cele mai versatile plante medicinale iar acum este sezonul ei și putem mai mult ca oricând să o folosim atât în scop alimentar dar mai ales curativ.

Așa cum se precizează încă de pe vremea celebrului Galen în doctrina semnăturilor dar și mai târziu în hermetism, macrocosmosul se regăsește peste tot în microcosmos. Astfel și plantele au caracteristici morfologice și mod de acțiune asupra noastră în rezonanță cu energia planetară pe care o reprezintă.

Din punct de vedere al astrologiei medicale, urzica lucreză asupra elementului apă și se află sub patronajul planetei Marte. Tot ce ține de arhetipul răboinicului sau al agresorului, masculinitatea, lupta, căldura, inflamația cu cele trei elemente distinctive: rubor- dolor-calor, sunt caracteristici marțiene. De asemenea, fierul și sângele și-n mod special hematiile, musculatura, răspunsul imunitar și procesele febrile, funcția corticoco-suprarenalelor – toate sunt guvernate de Marte.

Din punct de vedere morfologic, urzica este cât se poate de marțiană – frunze cu margini ascuțite ca niste lamele, cu perișori care la contact eliberează acid formic cu efect iritativ și inflamator. Pielea ce atinge urzica se înroșește, apoi apare tumefacția, pruritul puternic, senzația de căldură și de iritare locală.

Metalul planetei Marte este fierul, iar urzica conține acest mineral din belșug. Fortifierea sângelui și tratarea anemiilor la final de iarnă prin consumul de plante verzi, printre care și urzica este un obicei vechi și încă practicat pe meleagurile noastre.

Urzica are minunata capacitate de a lucra asupra întregului spectru de patologii marțiene, atât asupra manifestării hiper dar și celei deficitare. Pe de-o parte întărește sângele si-l detoxifică, iar pe de alta poate stopa pierderile prin acțiune stiptică sau hemostatică.

Marte, ca guvernator nocturn al Scorpionului răspunde de funcția reproductivă, iar ca guvernator diurn al Berbecului, de reacția la stress cu ajutorul suprarenalelor. Pentru patologiile din aceste sfere sunt utilizate semințele de urzică.

Nu în ultimul rând urzicile, au acțiune stimulantă asupra țesuturilor. Pe de-o parte ajută la eliminarea lichidelor stagnante din corp iar pe de alta, pot stimula funcționarea țesuturilor și organelor ce tind către hipofuncție sau atrofie.

Acțiunea sa ambivalentă se poate folosi după caz, pentru deficit energetic, faticabilitate, tensiune arterială scăzută dar și pentru a calma accese de iritabilitate, furie, frustrare, agresivitate. Această ultimă caracteristică se datorează capacității de răcire, de eliminare a căldurii acumulate în exces în organism prin funcția diuretică, detoxifiantă a ficatului și de curățare a sângelui.

Practic, frunzele de urzică, mai precis vârfurile fragede, se consumă chiar în sezonul de primăvară când Soarele intră în semnul Berbecului. Pe axa medicală, la polul opus Berbecului se află Balanța, guvernată de planeta Venus și direct răspunzătoare de funcția renală, acolo unde energia marțiană poate acționa prin echilibrare.

Deci, principalele tipuri de acțiuni ale urzicii sunt

  • tonică, nutritivă – bogată în special în fier, potasiu, calciu, siliciu, proteine, clorofilă, vitamina C, fibre
  • alterativă – prin acțiunea blândă detoxifiantă, facilitează eliminarea compușilor toxici din organism și ajustează alte funcții metabolice
  • astringentă – asupra țesuturilor slăbite, laxe, cu efect de eliminare a excesului de element umed din organism – la nivel intestinal, uterin, la nivel vascular, etc.
  • rubefiantă – locală, prin aportul crescut de sânge, irigarea și oxigenarea țesuturilor
  • modulatoare a inflamației – cu ajutorul conținutului bogat de clorofilă, contribuie la alcalinizare și răcorirea țesuturilor – articular, digestiv, cardiovascular, urinar, etc

Pe lângă modalitățile de administrare cu scop curativ sub formă de ceaiuri, tinctură, cataplasme, haideți să ne bucurăm la maxim de beneficiile acesteia incluzînd-o cât de des putem în alimentație în salate, smoothie, sub formă de tocănițe, ciorbe, omlete, etc.!

Mai puțin recomandată este pentru persoane a căror constituție se încadrează în tipologia rece & uscat sau, dupa clasificarea ayurvedică, anumitor tipologii cu predominanța Vata.

Please follow and like us: