Pesto cu Leurdă
Mi-am propus de ceva timp să nu ratez nicio plantă care face parte din arsenalul natural de detoxifiere al organismului, așa că vă prezimt o rețetă de primăvară cu Leurdă – simplă, gustoasă și foarte sănătoasă.
Leurda (Allium ursinum) usturoița, usturoiul sălbatic, usturoiul ursului sau aibuta la daci, este folosită pe teritoriul european din timpuri imemoriale atât pentru scopuri medicinale cât și în anumite ritualuri. Medicii din Imperiul Roman dar și celții sau grecii, ca de exemplu Dioscoride o recomandau ca detoxifiant al sângelui, pentru curățarea plămânilor, sistemului urinar și digestiv. Alte beneficii bine cunoscute sunt cel remineralizant și revitaminizant, hipolipemiant, hipotensiv, anticoagulant, antiinflamator, dar mai ales antibiotic, antifungic și antiviral datorită bogatului conținut în alicină.

Asemeni fratelui său bun usturoiul (Allium sativum), leurda este considerată o plantă magică, folosită pentru îndepărtarea spiritelor rele, vampirilor, vrăjitoarelor, șerpilor dar și în atragerea dragostei.
Se utilizează frunzele tinere, recoltate în lunile martie-aprilie, ideal până la înflorire și mai puțin bulbul. Planta uscată își pierde mult din savoare dar congelată rezistă mai bine.
De preferat, și dacă stomacul o tolerează, este indicat ca să se folosească în stare crudă sau foarte puțin tratată termic astfel încât componentele active să rămână nealterate.
Se poate confunda cu frunzele de Lăcrămioară care au un potențial toxic destul de mare! Pe lângă alte elemente distinctive, frunzele de leurdă la strivire între degete emană miros puternic de usturoi, pe cănd cele de lăcrămioară nu.

Cum se prepară acest pesto – frunzele se spală și se zvântă bine de apă sau se șterg cu un șervețel de hârtie (cine are răbdare). Apoi se amestecă toate ingredientele din rețetă cu ajutorul unui blender până se obține o pastă . Se transferă într-un borcan cu capac.
Se păstrează la frigider până la două săptămâni sau la congelator pentru mai multe luni.
Pesto cu leurdă este unul dintre felurile mele preferatele de consum al acestei plante, pe lăngă salate, tocănițe alături de urzici sau spanac, smoothie și omletă, etc.

Poftă bună!