Cherry Blossom – sau a face săpun cu bucurie

Mărturisesc că eu nu prea am cum să mă plictisesc, nici acum când suntem cam toți în arest la domiciu. Admiratoare a stilului aerisit și a minimalismului doar la alții în casă, pentru mine este ceva imposibil. Mereu am casa plină de materii prime pentru cele mai diverse meștereli posibile, așa că doar trebuie să mă decid de ce să mă apuc…
Acum câțiva ani m-am mai molipsit cu o pasiune. Fac săpun natural, artizanal. A face săpun pentru mine este mereu o provocare. De obicei îl vizualizez întâi în minte, înainte de a adormi. Cum să arate, parfumul, ce formă să-i dau, ce culoare și tehnică de combinare a culorilor să folosesc pentru modelul ales, ce fel de element decorativ să-i aplic…Nu este niciodată un proces mecanic, repetitiv, și ca orice produs handmade nu ies două săpunuri identice.
La început era mai îndelungat procesul, dar acum mi-am format reflexul de a avea mereu la îndemână uleiuri în care am macerat plante medicinale sau cu proprietăți tinctoriale, ape florale, plante medicinale uscate sau proaspete, sucuri de fructe sau aloe la congelator, uleiuri esențiale, produse apicole sau lapte. Pe acestea le folosesc frecvent în compoziția rețetelor compuse de mine.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Urmăresc parametri ce țin de puterea de curățare, cu focus pe o formulă în general blândă și bine tolerată de piele chiar și la spălări frecvente (asta dacă nu vreau un săpun pentru un grădinar), capacitate de spumare, duritate, etc.
Săpunul nu vindecă, nu are proprietăți curative, dar un săpun cu o formulă bună, folosit constant, ajută mult ca pielea să revină la starea ei de sănătate optimă, cu suplețe, hidratare, elasticitate.
Procesul în sine nu este vreo filosofie. La bază, dacă vorbim de un săpun natural, este o reacție chimică între un acid (partea uleioasă, grasă) și o bază (soda) din care rezultă o sare adică săpunul și glicerină. Este de la sine înțeles, pentru cei care cred și țin seama de acest lucru, că tot acest proces este unul creativ, plin de intenție, vizualizare, energie direcționată conștient pentru a făuri nu doar un banal produs de toaletă, ci și o bucurie senzorială – vizuală, olfactivă, tactilă.

Deși acest săpun nu mai este o premieră, fiind apreciat și cerut de prieteni, pentru mine este o bucurie să-l fac de fiece dată. Și, pentru impact maxim, aleg să-l fac sincronizându-mă cu momentul în care înfloresc cireșii, migdalii, corcodușii. Are mult unt de shea în compoziție, pe lângă clasicele uleiuri de masline, cocos, ricin, etc. și miroase divin!
Dacă vrei și tu, mă poți contacta aici.