Calendula Officinalis Fam Compositae/Asteraceae

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante folosite pentru proprietățile lor vindecătoare din timpuri imemoriale. Așa cum sugerează și denumirea lor științifică, din latinul calendae, acestea înfloresc cam în fiece lună, pe tot parcursul anului.

Mireasa soarelui (Sponsa Solis) – denumită așa pe vremea romanilor, era considerată una dintre cele patru plante sfinte atribuite momentelor pivotale de schimbare a anotimpurilor – Margareta pentru echinocțiul de primăvară, Sunătoarea sau Iarba Sf Ioan la solstițiul de vară, Gălbeneaua la echinocțiul de toamnă și Vâscul la solstițiul de iarnă.

Aceste plante aparțin Soarelui. Florile lor de un galben intens până la portocaliu aprins sunt asemenea unui disc solar. Virtuțile medicinale sunt și ele în mod evident solare, și de cele mai multe ori simptomele pentru care sunt indicate se exacerbează tocmai în zilele cu multă umezeală, când soarele lipsește de pe cer. Există chiar și o superstiție care zice că dacă florile de gălbenele se închid în cursul dimineții, sigur va ploua a doua zi.

Gălbenelele acționează atât prin elementul foc cât și prin cel al apei. Aduc căldură în țesuturi într-un mod cât se poate de blând și cresc per ansamblu forța vitală în organism. Au un rol important la nivelul țesuturilor limfatic, digestiv și reproducător feminin, ajutând la dispersarea și fluidizarea secrețiilor, circulația lichidelor, combat stagnarea și tendința către răcire (devitalizare) a țesuturilor, echilibrează permeabilitatea membranelor mucoase, stimulează imunitatea, cicatrizarea.

Florile galben-aurii se pot asocia cu Manipura și Svadhisthana – chakrele 2 și 3. Acționează asupra plexului solar, ajutând la buna funcționare a sistemului digestiv în ansamblul său și în mod special a vezicii biliare și a ficatului.

Principalele mecanisme de acțiune ale Gălbenelelor sunt următoarele:

  • anti-spastică – acționând asupra musculaturii netede de la nivel digestiv, uterin, biliar.
  • anti-inflamatoare – folosită în ulcere gastrice sau duodenale, intoleranțe și alergii digestive cauzate de hiperpermeabilitatea epiteliului mucoasei digestive (leaky gut syndrome), generatoare de fenomene inflamatorii
  • cicatrizantă – acționând în mod complex inclusiv prin stimularea fluxului normal de limfă și prezența promtă a celulelor implicate în răspunsul imunitar în zonele expuse riscului de infecție
  • antiseptică –
  • emenagogă – stimulează și normalizează menstrele, cu indicații în amenoree sau dismenoree
  • colagogă – stimulatoare a fluxului normal de eliminare a bilei
  • tonică a sistemului limfatic – stimulând circulația mai ales în caz de stagnare a limfei în ganglionii limfatici, cu posibile infecții subclinice
  • astringentă –
  • anti-fungică – atât la nivel extern cât și intern, de exemplu în caz de candidoză
  • diaforetică – aducând căldura excesivă la suprafața corpului prin transpirație si ajutând la reglarea temperaturii organismului.
mysticfusion.ro

Cel mai adesea beneficiile acestei plante se văd la cei cu deficit de forță vitală, caracterizați de un anume status depresiv al țesuturilor, extremități reci, dificultăți de digestie, stagnarea lichidelor, acumulare de produși reziduali, toxici rezultați din metabolism, sistem imunitar slăbit, etc., preponderent încadrați la tipologia ayurvedică Kapha….și mai puțin la cei care au un exces constituțional al elementului foc (similar tipologiei ayurvedice Pitta), sau plasare puternică a Soarelui sau a planetei Marte în harta natală.

Influența Soarelui se referă inclusiv la reprezentarea Sinelui, a echilibrului psiho-emoțional al unui individ, iar plantele solare au și menirea de a consolida încrederea personală și esența vitală, de a insufla optimism. Cei apatici, depresivi, cu tendință către îngrijorare, cu încredere redusă în ei înșiși, afectați de zilele întunecoase, fără soare, specifice sezonului rece, cu deficit solar nativ dar și potențat de anumite tranzite astrale, pot beneficia de aport extern, și cu ajutorul plantelor.

Se cunoaște deja că anumite fenomene depresive sunt asociate cu un dezechilibru al neurotransmițătorului serotonină. Buna funcționare a sistemului digestiv, o dietă sănătoasă și echilibrată au un rol destul de important la acest capitol. Conform unei teorii, dieta hiper-proteică favorizează creșterea cantității de aminoacizi disponibili, inclusiv a triptofanului care este precursorul serotoninei. Însă, pe fondul unei concurențe între toate tipurile de aminoacizi disponibili în sângele circulant, triptofanul ajunge în creier în cantități modeste, deci și nivelul de serotonină este destul de mic. În schimb, după o masă bogată în carbohidrați, datorită acțiunii sporite a insulinei, dintre toți aminoacizii, doar triptofanul este lăsat disponibil pentru țesutul cerebral. De asemenea, aportul optim de vitamină B6 are un rol esențial în capacitatea de conversie a triptofanului în serotonină.

De la gălbenele se utilizează inflorescența, nu doar petalele. Principiile active din acestea pot fi extrase și folosite terapeutic sub formă de tinctură, macerat uleios, unguente, infuzii. Se poate administra chiar și sub formă de pulbere.

În ceea ce privește folosirea gălbenelelor în bucate, botanistului Nicholas Culpepper menționează în tratatul său The Complete Herbal – “The flowers, either green or dried, are much used in possets, broths, and drink, as a comforter of the heart and spirits, and to expel any malignant or pestilential quality which might annoy them.” Pe lăngă o rază de soare adusă pe mesele noastre, aceste plante sunt bogate în compuși antioxidanți și în mod special în carotenoizi. Petalele se pot folosi în supe, omlete, salate, sosuri, unt aromatizat cu plante, cuburi de gheață pentru băuturi răcoritoare, etc.

Please follow and like us: