Leul sau inima verii
Al cincilea semn zodiacal este reprezentat de Leu. Inima triadei de Foc, alături de Berbec și Săgetător, Leul coincide ca energie cu apogeul anotimpului estival – caldă, chiar toridă și uscată. Cel puțin în emisfera nordică… Natura se prezintă în toată spendoarea și măreția ei. Analogia este evidentă cu strălucirea solară, cu astrul ce patronează acest semn zodiacal.
Ca orice semn fix, Leul dispune de o bună rezistență a organismului, în fapt fiind unul dintre semnele zodiacale cu o energie debordantă. Ca și patronul său, Soarele, tinde să strălucească, să emane cât mai multă căldură, să fie identificat ca sursa de viață și bucurie în Universul său, oricare ar fi acesta. Generozitatea și dorința de a se exprima autentic, acea latură aproape copilăroasă cu care își permite să se joace și să-și satisfacă propriile dorințe sunt aspecte ce pot însenina și cele mai încrețite frunți sau pesimiste figuri.
Însă, ca orice semn de Foc, nu prea cunoaște moderația, mai ales în anii tinereții. Dă totul, din toata inima, fără să tină seama că își poate irosi energia și resursele interioare, uneori prea devreme sau pentru menținerea unor aparențe. Dar pentru Leu, misiunea sau rolul social sunt atăt de importante încât nici nu concepe să joace cu jumătăți de măsură. Performanța și imaginea trebuie menținute cu orice preț. Nimeni nu trebuie să bănuiască că Leul poate fi obosit sau chiar bolnav. Ștacheta trebuie menținută sus orice ar fi. Leul este Regele, nu acceptă ordine și nici recomandări prea ușor….și așa se face că nu de puține ori sănătatea poate fi lăsată pe ultimele locuri sau ajunge să se ocupe de ea când realizează că este cu cuțitul la os, că s-a cronicizat.

Din punct de vedere anatomic, printre segmentele aflate sub patronajul Leului găsim ceea ce reprezintă nucleul energetic și forța de distribuție a energiei vitale – inima și aparatul cardiovascular, aorta, vena cavă, porțiunea dorsală superioară, coloana vertebrală – zona toracală, incluzând și nervii spinali și măduva. De asemenea ochii și vezica biliară.
Urmează partea mai puțin plăcută, căci nimănui nu-i place boala și în general cam toți se feresc să vorbească despre aceasta. Dar, în opinia mea, marele dar al astrologiei medicale este cunoașterea constituției noastre din punct de vedere astrologic, a energeticii personale dată de preponderența și echilibrul elementelor din harta noastră și, poate cel mai util, a posibilității de a preveni o multitudine de probleme medicale sau complicații ale unor afecțiuni tocmai printr-un stil de viață sănătos și echilibrat, în perfectă concordanță cu materialul clientului, adică a propriei configurații.
Cunoscând aceste detalii astrologice personale, cunoscând corespondențele în lumea plantelor medicinale, putem regla într-un mod cât de poate de natural, cu ajutorul remediilor simple și foarte la îndemână dezechilibrele sau folosirea neeficientă a potențialului nostru.
Predispozițiile patologice ale acestui semn sunt hipertensiunea arterială, hipertrofia cardiacă, tulburările de ritm – palpitații, tahicardie, îngroșarea și rigidizarea vaselor mari de sânge – ateroscleroză, infarct miocardic, cardiopatie ischiemică.
Regimul hidric este foarte important la acest semn de Foc. Există mereu un risc crescut de deshidratare și de aceea este recomandat un aport hidric constant, cu apă de bună calitate. Prea mult element foc, prea multă căldură în organism poate predispune la arsuri, insolații, inflamații, episoade febrile însoțite uneori de amețeli, vertij sau chiar convulsii dar și agitație.
La nivel ocular pot fi predispuși la infecții sau alte boli precum cataracta sau glaucomul.
Tensiunea, presiunea socială și anxietatea deși bine mascate pot fi somatizate prin dureri de spate, dureri intercostale dar și crize biliare. Rigidizarea, fixismul, inflexibilitatea se pot manifesta la propriu la nivelul vaselor de sânge, mobilității coloanei vertebrale sau capacității vizuale. La nivelul spatelui, mai exista predispoziții către diverse leziuni traumatice, demielinizarea nervilor, scolioză.
Ca remedii eficiente pentru dezechilibre de manifestare a energiei Leului se pot menționa – hidroterapia, menținerea unui regim hidric adecvat, practicarea înotului, consumul de plante, legume și fructe suculente. Toate acestea urmaresc răcorirea, temperarea excesului de Foc și a tendinței către deshidratare. Din registrul botanic, plante medicinale cu proprietăți de a dispersa căldura, cardiotonice, anxiolitice. De asemenea pot fi de ajutor, mai ales în perioadele toride plantele ce conțin principii amari pentru detoxifiere și o bună funcționare digestivă dar și cele bogate în săruri pentru a recupera necesarul de electroliți, de săruri, ce se pierd prin transpirație.
Pe partea de consolidare și manifestare echilibrată a energiei specifice Leului, se recomandă focusul pe exprimarea autenticității și dobândirea unor niveluri de expertiză înainte de a manifesta latura autoritară și abilitățile de conducere.
Ritualurile asociate cu acest semn sunt legate de elementul foc și a simbolurilor solare – folosirea acestora în cadrul ceremoniilor (de la aprinderea unei lumânări și până la apriderea unui rug, foc de tabără, etc).
Activitățile potrivite pentru manifestarea fluxului de energie solar sunt cele ce implică natura atletică, jocul de roluri și orice înglobează activitate scenică.

Plantele protectoare pentru Leu sunt acelea în care se regăsesc principiile solare, aducătoare de energie, căldură, lumină, bucurie de a trăi, încrederea în sine și consolidarea ego-ului. Printre acestea se numără Floarea Soarelui (Helianthus annuus), Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), Sunătoarea (Hypericum perforatum), Ruta/ Vârnaț sau Iarba de har (Ruta Graveolens) dar si Gălbenelele (Calendula Officinalis) – despre care am scris mai în detaliu în acest articol anterior https://mysticfusion.ro/2020/03/29/galbenelele-miresele-soarelui/
Printre plante eficiente pentru echilibrarea energiei Leului sunt de menționat – Păducelul (Crataegus monogyna), Talpa gâștei (Leonorus cardiaca), Valeriana (Valeriana officinalis), Roinița (Melissa officinalis), Lipicioasa (Galium aparine), Trandafirul (Rosa spp).
Cum poate ajuta o plantă la echilibrare? Am să dau drept exemplu acțiunea plantei Talpa gâștei. Aceasta, precum lasă să se înțeleagă și denumirea ei din limba latină – Leonorus cardiaca, este chiar întruchiparea unei inimi de Leu!

Talpa gâștei – Leonorus cardiaca
Când inima noastră este închisă, avem tendința de a fi deficitari în acea încredere în proriile forțe, în tăria de caracter. Se dezvoltă un anumit tip de tensiune care face să se contracte pe interior adevărata noastră natură fără a-i mai da șansa de a străluci în exterior. Operăm din minte, sau chiar mai rău, din instinctele noastre de bază, cu dorințele și impulsurile subconștiente. Iar salvarea poate veni prin apelarea la această plantă minunată care ajută la relaxarea tensiunii acumulate în zona inimii și care ne facilitează să revenim în acord cu cine suntem cu adevărat, cu Sinele nostru, să revenim în inimă.
Mergând pe principiile corespondenței sau doctrina semnăturilor, Talpa gâștei are afinitate pentru inima energetică dar și pentru cea organică, se axează prin acțiunea sa pe restabilirea unei ritmicități, a unui echilibru la nivelul funcționării organismului, în mod special la nivelul aparatului cardiovascular, dar nu numai. Mai exact, are capacitatea de a ne armoniza mintea cu trupul și cu spiritul.
Prin însăși natura sa susține răcorirea unui organism dominat de foc, adică de combinația căldură/excitație. Aceasta din urmă dăunează pe termen lung în mod special sistemul cardiovascular deoarece duce la creșterea inflamației și stresului oxidativ în interiorul vaselor de sânge pe care în cele din urmă le slăbește, le reduce elasticitatea și le predispune la permeabilizare, iar locul acelor mici spărturi va fi acoperit cu colesterol de tip LDL.
Așadar, prin energetica sa, nu numai că ajută la diminuarea excesului de căldură și a iritației tisulare dar contribuie inclusiv la reducerea colesterolului prin funcția sa de stimulare a digestiei și implicit a bunei funcționări a bilei. De asemenea, acțiunea sa se răsfrânge și asupra sistemului nervos, fiind considerată un sedativ ușor care atenuează nervozitatea, agitația, insomnia și stările de anxietate.
Dat fiind că toți avem pe undeva semnul Leului în harta natală, cu un marcaj mai mult sau mai puțin accentuat, merită să-i acordăm atenție cu atât mai mult cu cât este conectat, nu numai la poziția Soarelui sau a Ascendentului, ci și la alte planete personale, case astrologice cu implicații directe în sectorul sănătății, puncte virtuale importante sau asteroizi.
Cei ce sunt curioși de aceste aspecte importante și utile de cunoscut pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos mă pot găsi aici pentru o consultație astrologică cu focus pe aceste subiecte.