Păpădia – un dar al lui zeus

Dacă până în jur de secol nouăsprezece, i se făcea loc special pentru a crește prin curțile oamenilor pentru a beneficia din plin de calitățile ei, astăzi Păpădia ar putea fi considerată dușmanul redutabil al deținătorilor de gazon…Iar acesta poate fi un foarte bun exemplu de îndepărtare a omului de natură și de tot ceea ce oferă ea cu maximă generozitate, pentru binele și sănătatea noastră.
Păpădia (Taraxacum Officinalis) este folosită din plin încă din antichitate, la greci mai ales ca tonic digestiv și pentru probleme hepatice, în practicile ayurvedice pentru icter sau ciroză sau în medicina tradițională chineză, de peste cinci mii de ani în special în afecțiuni digestive și hepatice dar și în tratamentul diabetului, cancerului, anumitor infecții.
Notorietatea acestei plante se regăsește și în mitologie, fiind menționată ca fiind utilizată ca fortifiant de către Thezeus înainte de confruntarea cu Minotaurul. Thezeus a făcut inclusiv un jurământ lui Jupiter (Zeus), că dacă se va întoarce teafăr, îi va aduce jertfe acestuia.
Deși culoarea florii, caldă galben-strălucitoare te duce cu gândul la Soare, Păpădia întrunește pe deplin caracteristicile jupiteriene. În cromatica plantelor de leac culoarea galbenă are legătură cu bila, produs de secreție al ficatului, direct implictă în metabolismul grăsimilor, proces guvernat de Jupiter. Ficatul însuși este cel mai mare organ din corp (exceptând pielea) și este direct sub patronajul celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter.
Un alt principiu jupiterian care se regăsește în specificul Păpădiei este cel al expansivității. Semințele acesteia, ajutate de forța aerului (vânt) sunt duse către cele mai îndepărtate zări.
Patronul Jupiter, este asociat cu buna-dispoziție, optimismul și norocul și poate nu este o coincidență că în anumite tradiții și obiceiuri, Păpădia este și a prezentă. De exemplu, se consideră că aduce noroc dacă apare în vis sau este pusă în buchetul miresii, sau îndeplinește dorințele spuse atunci când suflăm peste sfera de puf purtătoare de semințe.
Energetic vorbind, natura planetei Jupiter este una caldă și umedă iar dezechilibrele jupiteriene se regăsesc în constituția celor marcați natal de această tipologie, în tipul de stare al organelor și țesuturilor. Rolul Păpădiei este de a răcori sistemul și de a facilita eliminarea produșilor toxici și/sau stagnanți din organism.
Frecvent recunoaștem tipologia jupiteriană în cei ce sunt marcați de diverse excese. Așa cum Jupiter, acest gigant gazos nu prea cunoaște limitele bine definite, așa și cei ce poartă semnătura lui nu refuză mai nimic din tentațiile vieții, iar în final acest lucru deseori duce la un consum în exces de mâncare, alcool, diverse substanțe mai mult sau mai puțin nocive. Iar ficatul, organul cheie jupiterian ajunge să fie suprasolicitat, stressat, cu metabolism încetinit, creștere în greutate și tendință către procese inflamatorii cronice.
Într-un anume sens Păpădia este o plantă absolut necesară pentru supraviețuirea unui stil de viață în forță. Exagerarea jupiteriană se regăsește inclusiv în tipologia care pune presiune, care are viziuni mărețe și își setează așteptări mari. Arderea, consumul înainte de vreme, lipsa timpului pentru relaxare sau conexiuni de natură spirituală, se răsfrânge adeseori peste limitele fiziologice ale corpului omenesc.
Păpădia este remediul potrivit pentru a contracara aceste excese, pentru a răcori sistemul. Principiile amare conținute au rolul de a ne aduce mai mult în concret, de a ne ancora mai bine spiritul în materie și a deveni conștienți de lucrurile practice sau limitate ce ne definesc existența.
Tot principiile amare au rolul de a diminua sentimentele de furie, resentimente, ostilitate ce se acumulează energetic la nivelul ficatului.
În ceea ce privește clasificarea ayurvedică, Păpădia este potrivită tipologiei cu exces de Kapha, în anumite combinații favorizând eliminarea produșilor toxici, exesul umezeală și stagnarea din țesuturi dar și pentru răcorirea unui execes de foc în cazul particular al tipologiei Pitta manifestat prin hiperproducție de grăsime. De asemenea, poate fi utilă pentru armonizarea tipologiei Vata prin efectul tonic și mineralizant dar pe termen scurt și în anumite combinații.

Organele și țesuturile către care Păpădia are mare afinitate sunt sistemul hepato-biliar, sistemul digestiv – stomac, intestin subțite și gros, sistemul urinar cu focus pe rinichi și indirect sângele și limfa.
Principalele mecanisme de acțiune ale păpădiei sunt următoarele:
Alterativă – prin efectul de eliminare al produșilor stagnanți din organism și răcorirea mai ales pe fond inflamator, susținând funcțiile naturale de detoxifiere ale rinichiului și ficatului, curățarea sângelui și fluxul normal de limfă.
Diuretică – ajută la eliminarea compușilor toxici și a retenției hidrice dar, fiind bogată în minerale și-n special în potasiu (eliminat masiv prin diureză) ajută la restabilirea echilibrului hidro-electrolitic.
Tonic amar – cu acțiune directă asupra nivelului digestiv superior dar și inferior. Încă din faza de masticație a frunzelor se declanșează o adevărată cascadă de efecte – producție și secreție de bilă, enzime pancreatice, secreții gastrice și intestinale – toate cu rolul de a stimula funcționarea optimă digestivă.
Coleretică & Colagogă – prin stimularea secreției de bilă de către ficat precum și eliminarea acesteia în intestinul subțire din vezica biliară.
Ușor laxativă – în mare parte datorată creșterii secretiei de bilă care este un laxativ natural.
Prebiotică – datorită conținutului ridicat al rădăcinii în fibre și polizaharide precum inulina cu rol benefic bacteriilor din flora intestinală normală, saprofită.
De la Păpădie se folosesc frunzele tinere, rădăcina dar și florile sub formă de decoct, infuzie, diverse extracte, vin (din flori), tinctură dar și în stare prospătă (frunzele) în salate, smoothie, omlete, etc.
Conținutul bogat în minerale (potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc) și vitamine (A, C, D) poate fi de un real ajutor și în prepararea de tratamente cosmetice și remedii pentru piele și păr (cu mătreață/seboreic). Se folsește pentru ten tern, pătat și ridat sub formă de mască (rădăcina), loțiuni, creme, unguente, băi de plante, maceratul uleios pentru masaje, etc.